Szakács
Vizsga leírása
A szakmai vizsga leírása, mérésének, értékelésének szempontjai
Szakmai vizsgára bocsátás feltétele: Valamennyi előírt képzési évfolyam és az egybefüggő szakmai gyakorlat eredményes teljesítése.
Központi interaktív vizsga
A vizsgatevékenység megnevezése: Kombinált online vizsga
A vizsgatevékenység leírása:
- Szezonális alapanyagok használata – feleletválasztó feladat (többszörös választás)
- Heti vagy alkalmi menü összeállítása – feleletalkotó feladat (kiegészítés)
- Rendezvényekkel kapcsolatos teendők – feleletalkotó feladat (rövid válasz)
- Áruátvétel – feleletválasztó feladat (válaszok illesztése)
- Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése – feleletalkotó (kiegészítés)
- Anyagfelhasználás kiszámítása – feleletalkotó (kiegészítés)
- Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása – feleletalkotó (rövid számítás)
- Raktározás – feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése)
- Árképzés – feleletalkotó (rövid számítás)
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 60 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 20 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
- Szezonális alapanyagok használata – feleletválasztó feladat (többszörös választás) 10 %
- Heti vagy alkalmi menü összeállítása – feleletalkotó feladat (kiegészítés) 20 %
- Rendezvényekkel kapcsolatos teendők – feleletalkotó feladat (rövid válasz) 10 %
- Áruátvétel – feleletválasztó feladat (válaszok illesztése) 10 %
- Élelmiszer és árukészlet ellenőrzése – feleletalkotó (kiegészítés) 10 %
- Anyagfelhasználás kiszámítása – feleletalkotó (kiegészítés) 10 %
- Vételezés, rendelési mennyiség megállapítása – feleletalkotó (rövid számítás) 10 %
- Raktározás – feleletválasztó feladat (többszörös választás, válaszok illesztése) 10 %
- Árképzés – feleletalkotó (rövid számítás) 10 %
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.
Projektfeladat
A vizsgatevékenység megnevezése: Gyakorlati vizsga
A vizsgatevékenység leírása:
A) Vizsgarész: Portfólió: a tanuló haladásáról és eredményeiről, munkáiból összeállított, a mentoráló gyakorlati oktató vagy szaktanár által hitelesített dokumentum. Tartalma: (kötelezően tartalmazza a következő terület mindegyikére vonatkozóan elkészített dokumentumokat). A tanuló szakmai fejlődését alátámasztó dokumentum tartalmazza:
- A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési termékcsoport egyéni feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását. Minden terméket képekkel kell illusztrálni
- Beszámoló munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről fényképekkel szakmai leírással
- Önéletrajz
- Önreflexió az egész portfólióra vonatkozóan: jövőkép, saját tanulási folyamat önértékelése
- erre reflektálás
Formája: PDF dokumentum összeállítása szöveges anyagokból, képekből. Terjedelem: Minimum 8, maximum 10 db A4-es oldal fedlap (téma megnevezése, készítő megnevezése, dátum), tartalomjegyzék és mellékletek nélkül. A képek mellékletben szerepeltethetők a minimum terjedelmen felül, ezeket a szöveg megfelelő helyén kell meghivatkozni. Betűforma és nagyság: Times New Roman betűtípus 12-es betűnagyság.
A portfólió elkészítésére rendelkezésre álló idő: 6 hónap.
A portfólió leadási határidejét a vizsgaszervező határozza meg.
B) Vizsgarész: Menüsor elkészítése
A vizsga előtt 180 nappal megismert, 4 db, a vizsgaszervező által összeállított nyersanyagkosárhoz (szezonális és regionális alapanyagokat tartalmaz) a jelöltnek össze kell állítania kosaranként 4 db négyfogásos menüsort, azaz összesen 16 db menüsort. A menüsoroknak tartalmaznia kell az ételek receptúráját és technológiai leírását. A menüsort úgy kell összeállítania, hogy az előkészítésre 30 perc, az elkészítésére maximum 225 perc áll rendelkezésre a szakmai vizsgán. A vizsgázó által összeállított menüsorokat az első vizsgatevékenységet megelőző 14. napig le kell adnia a vizsgaszervező részére. A vizsgabizottságnak döntést kell hoznia, hogy a leadott menük megfelelnek-e a szakmai elvárásoknak. A menüsorok elfogadásáról vagy elutasításáról a vizsgázót a vizsga megkezdését megelőzően, legalább 24 órával korábban értesíti a vizsgaszervező.
Elutasítás esetén: a vizsgázó nem főzheti le a saját maga által összeállított menüsorok egyikét sem. Amennyiben a 4 menüsor nem felel meg a szakmai elvárásoknak, a vizsgabizottság összeállít a vizsgázó számára a korábban megadott nyersanyagkosarak alapján egy pótmenüt, melyet előzetesen nem bocsájt a vizsgázó rendelkezésére. A vizsga napján a vizsgázó ezt a pótmenüsort főzi le.
Elfogadás esetén: Amennyiben az előzetesen összeállított 4 menüsor megfelel a szakmai elvárásoknak a vizsgázó a vizsga napján nyersanyagkosarat húz (az előzetesen összeállított 4 nyersanyagkosarak közül) és a kihúzott nyersanyagkosárra saját maga által előzetesen összeállított és a vizsgabizottság által jóváhagyott négyfogásos menüjét főzi le. A vizsgabizottság az előzetesen megtervezett menübe, kötelezően a vizsga napján kijelöl egy új alapanyagot vagy technológiát, amit a vizsgázónak be kell építenie a tervezett menüsorba, a vizsga napján.
A vizsgázó feladata: A vizsgán a szakmai előírásoknak megfelelő tiszta, teljes munkaruházatban jelenjen meg. A receptúrának megfelelő árut vegyen fel a vizsgaszervező által kijelölt személytől, munkaterületén tartsa be a higiéniai előírásokat. Az összeállított menüsort a receptúra alapján el kell készítenie 4 fő részére, majd az ételeket tálalnia kell.
A nyersanyagokat a vizsgaszervező részéről a vizsgára úgy kell előkészíteni, hogy azok további előkészítése 15 – 30 perc alatti időintervallumban megoldható legyen, a vizsgázó az előkészítő tevékenységét maximum 30 perc után be kell, hogy fejezze.
A vizsgát 255 perc (4 óra és 15 perc) leteltével be kell fejezni.
A gyakorlati vizsga tárgyához kapcsolódó szakmai beszélgetés a tanult idegen nyelven
Időtartam: 20 perc
- szakmai szókincs
- konkrétumok ismertetése a beszélgetés során
- munkafolyamatok ismertetése
- idegennyelv-használat nyelvhelyessége
- szakmai szókincs
A vizsgatevékenység végrehajtására rendelkezésre álló időtartam: 275 perc
A vizsgatevékenység aránya a teljes szakmai vizsgán belül: 80 %
A vizsgatevékenység értékelésének szempontjai:
- Portfólió
Portfólió tartalma | Elérhető százalék |
A szakmai oktatás során végzett legalább 2 ételkészítési temékcsoport feladatmegoldásait, szakmai észrevételeit, a tanuló által készített termékek bemutatását fényképekkel szakmai leírással | 40% |
Beszámoló fényképekkel szakmai leírással munkahelyi rendezvényekről, versenyekről, kiállításokról szakmai továbbfejlődés lehetőségeiről | 30% |
Önéletrajz | 10% |
Reflexiót tartalmazó dokumentum, mely értékeli saját fejlődését a képzés során | 20% |
B) Menüsor elkészítése
- A vizsgázó ruházata, személyi higiéniája 5 %
- Mise en place 5 %
- Tisztítás, darabolás, vágás 10 %
- Hőkezelés megfelelősége 10 %
- Étel tálalási megjelenése 5 %
- A menü komplexitása 10 %
- A fogások elemeinek arányossága 10 %
- Munkaterület tisztasága 10 %
- A vizsgázó kreativitása 5 %
- Az ételek íze 10 %
- Szakmai beszélgetés magyar és idegen nyelven 20 %
A két vizsgarész aránya:
A) Portfólió 20 %
B) Menüsor elkészítése 80 %
A vizsgatevékenység akkor eredményes, ha a tanuló a megszerezhető összes pontszám legalább 40 %-át elérte.